drukuj

Dni Golonki

Zdjęcie 1 z 1
Dni Golonki
Dni Golonki

Piotr Ratajczak przygotowuje smaczną golonkę

autor: Anna Szmytkowska Zdjęcie pochodzi z: Wygraj podwójne zaproszenie na "Dni Golonki - Reaktywacja" Zobacz wszystkie zdjęcia oznaczone tagiem: Dni Golonki-Reaktywacja
  • Dni Golonki
Serwis MM Zielona Góra powstał po to, abyśmy jako mieszkańcy Zielonej Góry oraz powiatu zielonogórskiego mieli własną przestrzeń, w której więcej »
Redakcja MM
Autor:Redakcja MMgg: GG 6947306

Zaloguj się lub utwórz konto, by oceniać

Komentarze
swierszczyk
swierszczyk pt., 2012-11-09 12:42

Golonka,...jak nazwa skazuje,...

trzodę chlewną nam promuje,...

jest ta tylna,... ta wieprzowa,...
i ta przednia,.. przy - łokciowa,...

charakterek:,..organoleptyczna,..
będzie wtedy apetyczna,..

przygotować ją należy,...
kiedy świnka całkiem leży,...

jeśli wcześniej chcemy upiec,...
świnka może tać nam uciec,...

więc smakuje nam najlepiej,...
kiedy znajdzie się już w sklepie,...

już nie "chrumka" i nie szlocha,...
już nie knur to,... ani locha,...

a golonka na talerzu,...
byle mięsko było "świeżu ",...

doprawione przyprawione,...
byle tylko nie "ZIELONE",... :))))

Hosley
Hosley pt., 2012-11-09 12:50

KONKURS

Golonka z ziemniakami
Składniki, które będą potrzebne do przygotowania potrawy:
3 małe golonki wieprzowe,
ok. 1 kg drobniejszych ziemniaków,
2 średnie cebule,
kilka liści laurowych,
kilka ziaren ziela angielskiego,
sól, pieprz,
tymianek,
2 spore gałki czosnku,
1,5 szklanki mocnego piwa.

Przygotowanie: golonkę należy dokładnie obejrzeć i sprawdzić czy nie ma na niej szczeciny, w takim wypadku lub profilaktycznie, golonkę można lekko opalić nad płomieniem, a przypalone włoski zeskrobać ostrym nożem.
Po takim wstępnym zabiegu golonka powinna być dokładnie umyta pod strumieniem zimnej wody i odstawiona na cedzak, aby obciekła. Można ją lekko osuszyć przy użyciu kuchennych ręczników papierowych.
Przy użyciu ostrego noża należy zrobić w golonce sporą liczbę nacięć, im głębsze, tym lepiej.
W mieszaninie soli, pieprzu i tymianku obtaczamy wcześniej obrany i pocięty na połówki lub ćwiartki czosnek i wkładamy głęboko w przygotowane nacięcia.
Pozostałą mieszaniną przypraw nacieramy całą powierzchnię golonki i odstawiamy ją w chłodne miejsce na ok. 5-6 godzin.
Po tym czasie golonkę należy lekko obsmażyć na dużej patelni na rozgrzanym smalcu.
Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, polewamy piwem, obkładamy liśćmi laurowymi, obsypujemy zielem angielskim i przykrywamy grubo pokrojonymi płatami cebuli. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i pieczemy ok. 2 godzin. Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całą golonkę, nagromadzoną na dnie naczynia piwną zalewą, można ją nawet obrócić.
W tym czasie bardzo dokładnie myjemy ziemniaki i zalewamy je wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Odcedzamy.
Pod koniec pieczenia golonki, ostrożnie wyciągamy naczynie żaroodporne (uważać należy zwłaszcza przy otwieraniu, gdyż łatwo można poparzyć się strumieniem gorącej pary) i po otwarciu dokładamy do golonki ziemniaki. Wstawiamy jeszcze naczynie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

AmIright
AmIright pt., 2012-11-09 12:51

Przepis na golonkę

Golonkę jedz z głową

Oktoberfestowo

Czyli ważniejsza od mięsa ze świnki

Mieć gdzieś pod ręka piwka z dwie skrzynki

 

Wyjdzie Ci wtedy dobra golonka

Gdy przy robocie otworzysz „bronka”

Jako że weekend mamy za pasem

Nie żałuj piwa na dania okrasę!

 

Nim rondel postawisz nad ogniem

Pamiętaj że teraz jest modnie

Dla orzeźwienia wypić kufelek

Wtedy z rozkoszą tańczy rondolek

 

A w tym rondelku golonka jak złoto

Więc ją czem prędzej zalej z ochotą

Dwoma kwartami dobrego piwa

To tajemnica kruchego mięsiwa

 

Świnka nie lubi pić w samotności

Więc żeby dodać golonce pyszności

Nie trzeba mieć przy tym dużej wprawy

Dosyp po prostu trochę  przyprawy

 

Daj trochę cukru, pieprzu i soli

Lecz efekt końcowy nie zadowoli

Jeśli w tym całym zawrocie głowy

Zapomnisz dodać listek laurowy

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Robert Narkun (robertnarkun@o2.pl)
ewikewik
ewikewik pt., 2012-11-09 12:52

Golonka bawarska

Przepis na tą golonke zdradziła nam gospodyni w pensjonacie w niemieckim Grainau - malowniczej osadzie górskiej. Proporcje dla dwóch osób: przygotowane (opalone!) kawałki mięska nacieramy solą i przyprawami: majerankiem, tymiankiem, pieprzem, papryką słodka i ostrą. Obrane ząbki czosnku wbijamy w ponacinane mięso. Następnie należy zalać golonkę piwem ( 0,5l jasnego piwa przy czym miesko musibyć całe zakryte ) i odstawiamy na 2 godziny. Następnie całość gotujemy na maleńkim ogniu przez kolejne 2 godziny dodając 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie. W tym czasie warzywa: 2 marchewki, 2 pietruszki i seler kroimy w słupki i dodajemy do golonki. Gotujemy ostatnie 15 minut. Ugotowane golonki przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach aż skórka golonki stanie się chrupka. Pod koniec pieczenia warto dołożyć na blaszkę warzywa z wywaru by i one nabrały rumieńców i chrupkości.

Teraz czas na stworzenie wybornego sosiku: wywar z golonek nadal gotujemy tak długo aż zgęstnieje. W kubeczku śmietanę mieszamy z mąką i zagęszczamy sos, Pamiętajmy by nie wlewać śmietany od razu do sosu, bo się zsiądzie. Sos należy doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą jeśli jest taka potrzeba. Golonka w piwie z sosem piwnym jest najsmaczniejsza z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną czerwoną kapustą. Polecam!

avi
avi pt., 2012-11-09 13:11

Golonka w sosie piwnym

Ciekawym rozwiązaniem jest golonka w sosie piwnym,
aczkolwiek dla wielu może to być pomysłem dziwnym.
Rzecz w każdym razie wygląda tak:
by golonka miała bogaty smak,
nacieramy mięso czosnkiem, pieprzem i solą,
polanie piwem w naczyniu jest najważniejszą rolą!
Z warzywami u boku dwie godziny gotować.
Pamiętaj: wywar z piwa nie może się zmarnować!
Wyciągnąć mięsko i na patelni podsmażyć...
O takim daniu aż miło pomarzyć!

kodoka
kodoka pt., 2012-11-09 14:21

Golonka

@avi:

To jakby wierszyk o przepisie powyżej :) 

margolcia
margolcia pt., 2012-11-09 13:43

GOLONKA WESELNA

Potrzebna jest
 1 x Panna Młoda
 1 x Pan Młody
Teraz kiedy mamy już pięknych gładkich i pachnących sponsorów imprezy można wnieść na stoły golonkę:)
Z wódeczką smakuje najlepiej;)  

la_lola
la_lola pt., 2012-11-09 14:02

Golonka z kapuśniaczka

Golonka z kapuśniaczka wyjęta
Podwędzona, aromatem zachęca.

W piwie duszona
Kapustą czerwoną okraszona.

Marchewką posypana
O takiej myślę od samego rana...     

Jedna, druga, trzecia
chęć na mięso we mnie wznieca.

Czy to ważne jak podana?
ważne, że jest pożądana!

Czuje zapach już w mej głowie
A o głodzie brzuch opowie...

Bo już burczy, kiedy myślę
że golonkę w buzię wcisnę:)             

kodoka
kodoka pt., 2012-11-09 14:49

Dla leniucha

Najlepiej smakuje golonka przygotowana przez kogoś:

mamę, babcię, sąsiadkę, teściową

lub jeszcze lepiej, jeśli to danie z karty -

- nie wyjdziesz z restauracji nienażarty ;)

 

Bo golonka to kwintesencja świniny:

pyszne mięso i kawałek włochatej słoniny,

i każdy facet z pewnością to powie,

wbrew lekarzom:  TO SAMO ZDROWIE!

patrycja5
patrycja5 pt., 2012-11-09 14:52

Jak przygotować najlepszą

Jak przygotować najlepszą golonkę? 
Nie będę tutaj pisać wierszyków, powiem po prostu jaka mi smakuje najbardziej.
Moja mama, która na twarzy ma ogromny szczery uśmiech bierze kawał golony i wklepuje w niego garści przypraw. Jakich? Nie mam pojęcia. Na pewno aromatycznych, bo zapach wypełnia cały dom. Patrzę, a ona z radością w oczach szykuje dla nas prawdziwą ucztę? Co jeszcze jest potrzebne do najlepszej na świecie golonki?
Przepis mojej mamy:
duży uśmiech
garść miłości do osób, które będą kosztować potrawy
odrobina radości
szczypta zwariowanych komentarzy
no i piekarnik, żeby zapiec i tym samym zacementować nasze wspólne uczucia.

A kiedy golonka już na stole jest pyszna, rumiana i soczysta. Swoją drogą ciekawe jak mama ją robi :) 

gaga
gaga pt., 2012-11-09 14:54

golonka bez mięsa

Golonka dla jarosza, czyli wszystko co dajemy do golonki oprócz golonki.
Dużo piwa, dużo warzyw i jeszcze raz dużo piwa:) Podawać z frytkami i piwem:)

Magda Weidner
Magda Weidner pt., 2012-11-09 15:06

Zaproszenia na "Dni Golonki " otrzymują

Patrycja5, avi i ewikewik. Gratulujemy proszę o przesłanie nazwisk na mail: mweidner@gazetalubuska.pl. Aha i proszę zaopatrzyć się (jeśli jeszcze nie macie) w nowy numer bezpłatnego tygodnika MM Moje Miasto Zielona Góra:)

patrycja5
patrycja5 pt., 2012-11-09 15:14

Dziękuję :)Mail wysłany :) 

Dziękuję :)
Mail wysłany :) 

aski
aski ndz., 2012-11-11 10:22

Smaczne nagrody :))

mniam mniam.
Ostatnią dobrą golonkę jadłem jakieś ... hm... 20 lat temu... może dlatego, że była to pierwsza moja golonka. Od tego czasu poszukuję jej smaku :)

Smacznego życzę  zaproszonym na Dni Golonki :)

https://picasaweb.google.com/106481896623705871202
ewikewik
ewikewik pon., 2012-11-12 13:31

Dni golonki

Golonki palce lizać: mięciutkie, pełne aromatów, pięknie podane z zaskakujacymi dodatkami, aski, polecam! Dodatkowo dla spragnionych wszelakich wrażeń smakowych restauracji Essenza ma kuszące menu...

W imieniu swoim i męża - dziękujemy :)

patrycja5
patrycja5 pon., 2012-11-12 18:19

Dni golonki

Ja z podziękowaniami, bo czegoś takiego nigdy w życiu nie jadłam. Niedzielna golonka była przepyszna, serdecznie polecam restaurację Essenza nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także estetyczne.

Dziękujemy i pozdrawiamy!