drukuj

Sprawdzone przepisy Babci Marysi - Ciasto Karpatka

Sprawdzone przepisy Babci Marysi3

Fot. Szwedka59

Dzisiaj przedstawiam przepis na przygotowanie Ciasta Karpatki. Mam nadzieję że będzie wam smakowało! Przepis jest trochę bardziej wymagający, dlatego nazwałam go plackiem dla odważnych i cierpliwych.

Za to efekt będzie wprost proporcjonalny do wysiłku, a domownicy lub goście będą zachwyceni.

Wykonanie ciasta:

  • 1/ 4 l wody (jedna szklanka),
  • 125 g masła roślinnego (pół okrągłego, małego pudełka),
  • 4 duże lub 5 małych jajek,
  • szklanka mąki.

Najpierw należy zagotować wodę z masłem roślinnym, wsypać mąkę i dalej gotować. Najlepiej używać garnka z grubym dnem i trzepaczki, łatwiej się miesza masę. Gdy już jest szklista i zwarta, odstawiamy z ognia i studzimy.

Po wystudzeniu (ja przekładam do głębokiej miski - szybciej się studzi, niż w garnku, gdzie się gotowała) i wbijam po jednym całym jajku, ucierając mikserem. Do upieczenia potrzebne są dwie równe blaszki, najlepiej o wymiarach 25x40 cm. Opłaca się raz kupić, bo starcza na bardzo długo.

Ciasto rozprowadzamy równomiernie na obydwu blaszkach, posmarowanych tłuszczem. Najpierw pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200-210 C około 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę do około 150 C i dopiekamy około 15 min.

Wykonanie nadzienia:

  • 3/4 l mleka lub soku (Kubusia) 3 szklanki,
  • 2 budynie waniliowe,
  • cukier wanilinowy lub 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (lepszy),
  • 1 całe pudełko masła roślinnego (25 dkg),
  • 3 łyżki cukru (jeżeli ktoś lubi słodsze, to mogą być 4 lub 5).

Mleko, cukier, cukier wanilinowy zagotować (2 szklanki, w jednej rozmieszać budynie), wlać budynie, ugotować i wystudzić. Następnie utrzeć budyń z masłem roślinnym i tę masę przełożyć na jeden placek. Ładniejszym przykryć i obficie posypać cukrem pudrem, przecież zbliża się zima, a więc Karpaty muszą być ośnieżone.

Zdjęcia

  • Sprawdzone przepisy Babci Marysi3
  • Sprawdzone przepisy Babci Marysi3
  • Sprawdzone przepisy Babci Marysi3
  • Sprawdzone przepisy Babci Marysi3
Ciężka choroba nauczyła mnie pokory. Wiem, że rak to jeszcze nie wyrok. Moje motto" Nigdy nie mów nigdy"
Szwedka59
Autor:Szwedka59

Zaloguj się lub utwórz konto, by oceniać

Komentarze
Bogusia
Bogusia śr., 2010-10-06 21:49

Proszę o więcej

Oj, Marysiu, kusisz, kusisz. Pewnie, że wykorzystam Twój przepis.

B.H.-D.
ElżbietaWojciechowska
ElżbietaWojciec... śr., 2010-10-06 22:39

Sprawdzone przepisy Babci. . .

Miałam okazję delektować się, tą wyśmienitą Karpatką.
Po prostu pyszna !

W.W.
W.W. śr., 2010-10-06 23:21

Po degustacji:)

Poniważ w ocenach najwyższą jest 5, to ja daję 5+

Szwedka59
Szwedka59 czw., 2010-10-07 08:20

PO TAKICH KOMENTARZACH TO

PO TAKICH KOMENTARZACH TO CHYBA BĘDĘ DALEJ KUSIĆ,MIMO ZE NIE CHCIAŁAM.PRZEPRASZAM.

Śnieżka
pszczółka
pszczółka czw., 2010-10-07 09:27

A jak to możliwe, że spód

A jak to możliwe, że spód jest taki płaski, a wierzch górzysty?

Baarbara
Baarbara czw., 2010-10-07 10:20

spód namoczy się

od masy i opadnie- to nawet można uklepać

barbara
Szwedka59
Szwedka59 czw., 2010-10-07 11:00

Po upieczeniu oba placki są

Po upieczeniu oba placki są górzyste jak to Pani pszczółko napisałaś, ale pod ciężarem kremu być może się prostuje,ale to tylko złudzenie,gdyż krem przede wszystkim jest w tych rozpadlinach górskich.
Proszę spróbować , a się Pani sama przekona. Odwagi i smacznego dla wszystkich ,bo tym razem o tym zapomniałam.

Śnieżka
Lucyna
Lucyna czw., 2010-10-07 11:52

A ja czekam na serniczek a

A ja czekam na serniczek a razem ze mną cała moja rodzina=)

Lucyna http://kufereklucyny.blogspot.com/ -------> zapraszam :)
Szwedka59
Szwedka59 czw., 2010-10-07 14:08

Będzie serniczek

Będzie serniczek szachownica.
Dopiero za dwa tygodnie.
Pozdrawiam.

Śnieżka