drukuj

Sernik na cieście kruchym

sernik

Fot. krzysia

Świetny mokry, polecam dla smakoszy serników, pychota. Czas przygotowania: 80 minut.

Składniki

MASA:
1 kg sera - twaróg trzykrotnie mielony
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mleka

CIASTO:

25 dag mąki
10 dag margaryny
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Do twarogu wsypać budyń i dokładnie wymieszać i odstawić na czas dodania do reszty składników

Cukier, jajka i cukier waniliowy ubić na puszystą masę. Do ubitej masy dodać olej i mleko - wymieszać. Tą płynną masę wlać pomalutku do twarogu wymieszanego z budyniem. Masę mieszać aż nie będzie grudek(najlepiej ręką - wtedy łatwo można rozetrzeć grudki). Gotową masę odstawić. Masa jest bardzo płynna, nie zrażać się, gwarantuję że się upiecze.

Teraz należy wyrobić ciasto kruche z podanych wyżej składników.

Gotowym ciastem wyłożyć blaszkę na ciasto pomalutku wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Powłożeniu ciasta obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec około 1 godziny.

Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem. Po prostu miód w gębie.

Zdjęcia

  • sernik
Czasami o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak cien ucieka.
krzysia
Autor:krzysiagg: GGgg 43665270

Zaloguj się lub utwórz konto, by oceniać

Komentarze
Bogusia
Bogusia sob., 2010-11-13 11:26

Krzysiu, a nie może być

Krzysiu, a nie może być kupiony mielony? Będzie czas przygotowania 50 minut, nie 80, co dla mnie nie jest bez znaczenia. Na pewno wypróbuję.

B.H.-D.
krzysia
krzysia sob., 2010-11-13 11:30

oczywiście Bogusiu że, może

oczywiście Bogusiu że, może być kupiony taki w wiaderku, ja także go kupuje do tego sernika:)))

krzysia
Baarbara
Baarbara sob., 2010-11-13 12:56

właśnie

wyjeżdżam kupić ser- będę dzisiaj piekła

barbara
Szwedka59
Szwedka59 sob., 2010-11-13 14:45

Sernik wspaniały.Ja też do

Sernik wspaniały.Ja też do niego daję ser mielony z wiaderka.Rodzinka go lubi na drugi dzień,ja zaś zaraz po przestudzeniu,
Pozdrawiam cieplutko.

Śnieżka
Szwedka59
Szwedka59 pt., 2010-12-03 19:16

Dzisiaj pokusiłam się o

Dzisiaj pokusiłam się o upieczenie sernika.
Przepis taki jak mój tylko inna technologia.
Byłam zdziwiona,że taki sam przepis a całkiem inny smak sernika
Mniej pracochłonny a jednak wspaniały.
Też zjadłam już ciepłego z czystej ciekawości.
Jest wspaniały.
Radzę nie tylko spisać przepis ale także upiec.
Pozdrawiam.

Śnieżka
Bogusia
Bogusia pt., 2010-12-03 19:41

A można go upiec bez ciasta,

A można go upiec bez ciasta, taki wiedeński? U mnie wszyscy, ze mną włącznie, zjadają tylko ser.

B.H.-D.