drukuj

Przepis na karkówkę (szybki obiad)

tutaj na patelni mam mandarynki, ząbki czosnku nawet z łupinkami, ogórek konserwowy

Fot. barszczewska

To, co wymyśliłam, powstało przypadkiem. Przed moim wyjazdem do Austrii mąż kupił karkówkę, a ja nie zdążyłam jej mu upiec i zabrałam ze sobą. Zabrałam również ogórki kiszone, bo wpadły mi w ręce.

U syna w lodówce nie było nic, więc wybrałam się na zakupy i kupiłam to, co wiedziałam, że na pewno zjem: pomidory, jabłka, gruszki, kilka cebul i zaczęłam kombinować:

1. pokroiłam karkówkę na kotlety i je rozbiłam,
2. posoliłam, popieprzyłam,
3. wrzuciłam na patelnię i między kotlety cebulę,
4. następna partia kotletów i między nie wrzuciłam ogórki kiszone,
5. potem kotlety i gruszki,
6. kotlety i jabłka,
7. pomidory i co tam jeszcze miałam.

Wszystko, co schodziło z patelni, wrzucałam do dużego garnka, na końcu dodałam trochę rosołu z knorra i dusiłam pół godziny. To, co wyszło, przeszło moje oczekiwania. Zajadaliśmy się z synem przez kilka dni, jedząc to z chlebem.
Dzisiaj dodaję również do tego dania ogórki konserwowe, rodzynki i nawet wodę z ogórków. Jakoś wszystko ze sobą pasuje i mąż, który nie lubi innowacji, zajada się tym. I pomyśleć tylko, że nigdy bym tego nie zrobiła, będąc w domu, przygotowując obiad dla męża, bo nie ryzykowałabym mojej pracy.
A tak, przypadkiem, bo tylko dla mnie to gotowałam, powstało coś innego, nowego, lekkiego w jedzeniu.

Na dodatek danie to z dnia na dzień jest lepsze. Rewelka.

Zdjęcia

  • tutaj na patelni mam mandarynki, ząbki czosnku nawet z łupinkami, ogórek konserwowy
  • jabłka w skórce grubo krojone. Tak kroję pomodory, gruszki itd, nie certolę się i nie utrudniam sobie pracy
  • trochę duszę pod przykryciem  w trakcie pieczenia
zmieniłam priorytety: ruch, fotografia, życie
Baarbara
Autor:Baarbara

Zaloguj się lub utwórz konto, by oceniać

Komentarze
aski
aski ndz., 2012-02-26 11:18

Odważny przepis ;))

warty skosztowania.

https://picasaweb.google.com/106481896623705871202
goral755
goral755 ndz., 2012-02-26 11:20

z całym szacunkiem

przypomina mi jedzenie którego próbowałem przebywając jakiś czas temu w niemczech , wszystko na słodko , złe wspomnienia

Baarbara
Baarbara ndz., 2012-02-26 12:53

to nie jest absolutnie słodkie

@goral755:

raczej kwaskawe, ale solone więc wcale nie słodkie

barbara
goral755
goral755 ndz., 2012-02-26 13:02

Pierwsze

@Baarbara:

wrażenie było inne , przypomniały mi się paskudne ananasy na ciepło podane z mięsem o konsystencji przechodzonych pantofli i wątpliwej gęstości sos o jescze bardziej wątpliwym smaku potrawy nadającej się do spożycia .Zresztą będąc ostatnio w Dreznie znowu ,"nadziałem " się na podobne jedzenie .

Baarbara
Baarbara ndz., 2012-02-26 13:07

jest takie popularne danie w Austrii

@goral755:

i chyba o to Panu chodzi- sos rozrabiany ze śmietanką i ananasy z puszki + CURRY przyprawa- wtedy robi się to żółte i dodaje się do tego kawałki mięsa z indyka wcześniej podsmażonego na patelni z solą i pieprzem + obowiązkowo ryż. Ja to nawet lubię.

barbara
Maciek Gniazdowski
Maciek Gniazdowski ndz., 2012-02-26 13:52

'konsystencja przechodzonych pantofli'

@goral755:

- czy to była niedogotowana wołowina?
Może by tak spróbować golonki pokrajanej w plastry i zesmażonej na rumiano, dopiero potem dodać mandarynki, ananasa, curry, sporo pieprzu?

Maciek
goral755
goral755 ndz., 2012-02-26 14:20

właśnie

@Maciek Gniazdowski:

w tym sęk że trudno było ustalić podczas "sekcji" co to było :)

Maciek Gniazdowski
Maciek Gniazdowski ndz., 2012-02-26 11:45

jestem za!

dodawanie do mięsa słodkich dodatków to moja ostatnia pasja ;-).

Maciek
EmiliaEP
EmiliaEP ndz., 2012-02-26 17:53

Opisana potrawa kojarzy mi

Opisana potrawa kojarzy mi sie z marokańską tażinką /pisze się inaczej, ale łatwiej mi napisać w ten sposób/.

Mięso łączone z warzywami, owocami, do tego przyprawy nadające potrawie wyśmienity smak. Dusi się wszystkie składniki na wolnym ogniu w garnku o grubym dnie, najlepiej, jeśli jest to ganek kamienny, lub żelazny.

Potrrawę jadłam w Maroku i przyznaję, że jest pyszna.  Właśnie w Maroku poznałam smak duszonego mięsa z różnymi dodatkami, jak np. rodzynki, śliwki suszone, jabłka, oliwki, oraz warzywa  duszone razem z mięsem. Wspomnę jeszcze o oliwkach, które duszone z mięsem nie dość, żę inaczej smakują w potrawie, to nadają porcji mięsa wspaniały smak.

Specyficzną przypawą do mięsa jest np. cynamon. Często obsypuję cynamonem kawałki kurczaka. Wyśmienite jest mięso z dodatkiem miodu. Potrawa zmienia calkowicie smak, a nikt się nie domyśla, z czym to się je.

Spróbujcie udusić mięso z brokułami. Pychotka.

Emilia
Maciek Gniazdowski
Maciek Gniazdowski ndz., 2012-02-26 18:44

piszesz o suszonych śliwkach

@EmiliaEP:

Najczęściej wrzucamy do mięsa tzw. śliwki kalifornijskie, bo najłatwiej je kupić. A za mną wciąż chodzi zjedzony przed laty wspaniały bigos, gdzie oprócz tego wszystkiego, co do bigosu zwykle dodajemy były i leśne grzyby i suszone śliwki o charakterystycznym przydymionym smaku. Zapach dymu i lekka gorycz dały ten niezapomniany efekt. Nie śmiejcie się tylko, że najwidoczniej gospodyni przypaliła garnek, bo przypalone były tylko śliwki ;-).

Maciek
makusyn
makusyn ndz., 2012-02-26 19:02
Maciek Gniazdowski
Maciek Gniazdowski ndz., 2012-02-26 19:30

a ile mi zostało...

@makusyn:

;-), samo życie nieodmiennie kończy się śmiercią.

Maciek
Lucyna
Lucyna ndz., 2012-02-26 19:44

E tam nie jest tak źle

@Maciek Gniazdowski:

E tam nie jest tak źle http://www.youtube.com/watch?v=TniEe4ay_0Y

pozdrawiam Lucyna http://kufereklucyny.blogspot.com/
Bogusia
Bogusia ndz., 2012-02-26 20:28

Maćku

@Maciek Gniazdowski:

To co, ja mam uważać, że tyle ile mam lat, to ludzie nie żyją? Mam zamiar jeszcze długo, długo, a te niby rakotwórcze...Kto to naprawdę wie?

B.H.-D.
Maciek Gniazdowski
Maciek Gniazdowski ndz., 2012-02-26 21:48

po prostu kiedyś trzeba będzie odejść, ale dopóki...

@Bogusia:

...potrafię się z tego śmiać, to tak bardzo nie boli. Wiele jest czynników skracających życie, ale skoro co jakiś czas słyszę o alkoholiku z cudownie zdrową wątrobą, czy o człowieku, który nigdy nie palił, a zszedł na raka płuc, to mam nadzieję, że i na mnie statystyka się potknie ;-).

Czego i Wam, moi mili, życzę! Uśmiech, życzliwość, we właściwym czasie 'położenie lagi' na tym, co denerwuje i wścieka na pewno potrafią życie przedłużyć, a przynajmniej sprawić, że będzie nam dawać przyjemność, a nie ból.

Maciek
EmiliaEP
EmiliaEP ndz., 2012-02-26 22:07

Maciek, z reguły ludzie,

Maciek, z reguły ludzie, którzy wszystkich zapewniają, że długo nie pożyją...... żegnają innych, a do późnej starości  podziwiają kolejne wschody i zachody słońca :))  wdech, wydech....uśmiech?  

Emilia
Anonymous
Aleko Bliznakopulu pon., 2012-02-27 13:40

Mieszanie smaków - a ja

@EmiliaEP:

Mieszanie smaków - a ja polecam bardzo prostą marynatę do polędwiczek wieprzowych: musztarda, miód pieprzy i sól. Można polędwiczki upiec, albo pokroić w plastry i usmażyć na maśle :)

PannaK
PannaK pon., 2012-02-27 20:35

ciekawa odmiana. moglabym się

ciekawa odmiana. moglabym się skusić i spróbować, ale sama osobicie wole mięsa na ostrooo ;)

Baarbara
Baarbara pon., 2012-02-27 20:42

dodaj więcej

wody z ogórków konserwowych będzie ostrzejsze, naprawdę

barbara
Baarbara
Baarbara pon., 2012-02-27 20:43

to danie

@Baarbara:

wytrzymuje wszystko

barbara